У нашој Основној школи „Сава Шумановић“, 28. фебруара обележили смо Национални дан књиге и Дан Народне библиотеке под слоганом:

„ЧИТАМ ГЛАСНО, ЈЕР КАД ОТВОРИМ КЊИГУ, ОТВОРИ СЕ СРЦЕ“

Сви ученици шестих и осмих разреда обележили су овај дан, али ученици 8/1 и 8/2 са својом наставницом Снежаном Стојановски и ученици 6/2 са наставницом Ланом Шепељ, управо су читањем, по сопственом избору, најлепших одломака из омиљених књига успели дa покажу део свог срца и душе. Часовима су присутвовали и наставница српског језика Невена Јокић, учитељ Ненад Пантић, као и библиотекарка Милица Вукелић Томић.

Часови су протекли у предивној атмосфери, уз стручно вођење наставница Снежане Стојановски и Лане Шепељ, које су, стекао се утисак, код деце успеле да пробуде велико интересовање за књигу и читање.

Библиотекарка је деци испричала колико је важно да читамо књиге, али не било које, већ оне којима бисмо се увек могли враћати изнова и инспирисани њиховим садржајем, обогатити свој дух. Подсетила их је да је људски живот сувише кратак да бисмо стигли да видимо и доживимо све што желимо, али да захваљујући књигама тј. читању и то можемо, као што можемо наћи савет, поуку или утеху, када су нам потребни.

Можда бисмо сви требали да послушамо и оно што је Сергеј Парџанов мислио о читању књига наглас:

„Књиге се морају добро чувати и читати, је књиге су наш живот и душа. Без књига свет би исусио ништа друго до незнање.Мораш читатаи наглас за људе да чују, за добробит њихове душе, је многи не умеју да читају оно што је написано.“
Сергеј Парџанов
Боја нара, 1969.