Српска академија наука и уметности у 2021. обележила је годину Јована Дучића поводом 150. годишњице његовог рођења. Јубилеј, уз свечану академију и научни скуп, пратила је изложба Јован Дучић – Трагaње за новим академика Злате Бојовић. Изложба је трајала од 07. септембра до 07. новембра. Овом поставком се Галерија САНУ придружила манифестацији „Дани европске баштине“.

 

Дучић припада реду најзначајнијих књижевних стваралаца нове српске књижевности чијој је општој вредности својом поезијом и прозом умногоме допринео, у којој је оставио дубок траг, а његово је дело извршило велики утицај на низ генерација српских песника XX века.

 

Одавно је понео титулу „кнеза српских песника“ и током целог стваралачког пута бранио је својим делом, самокритичношћу, високим естетским мерилима, и, понајвише, потпуном преданошћу тражењу пута до савршенства.“

Наставница српског језика, Теодора Савић, са одељењима шестог, седмог и осмог разреда којима предаје, обележила је овај значајан јубилеј. Посебно су се истакле ученице:

  • 6/4  Кристина Мудринић и Милица Пуповац
  • 7/1 Миа Чикара и Теодора Чубрило
  • 7/3 Софија Мандић и Ана Мрђа
  • 7/4 Теодора Радовановић и Калина Михајловић 

тако што су направиле пригодне паное, а у све их је упутила наставница Теодора.

Због епидемиолошке ситуације ученици нису били у могућности да са својим наставницима иду у организовани групну посету галерији САНУ за време изложбе посвећене Јовану Дучићу, али је овај јубилеј обележен макар на овај начин.

Библиотекарка

Милица Вукелић Томић