У Основној школи „Сава Шумановић“, уз поштовање свих прописаних мера, обележен је Дан девојчица, а на велико задовољство ученица шестог разреда, у организацији ГО Земун. Ученицама су додељени и пригодни поклони које им је уручио заменик председника СО Земун, Сава Мишковић.

Девојчицама смо испричали да се овај датум обележава од 2012. године и због чега је  толико важно да га обележимо. Све данашње девојчице треба да знају да се многе њихове вршњакиње и данас суочавају са родном неравноправношћу, првествено са немогућношћу да се школују и самим тим буду независне, образоване и недискриминисане на било који начин.

Нисмо могли, а да не поменемо српског великог просветитеља, Доситеја Обрадовића, који се у давна времена залагао за родну равноправност. Залагао се за то да жене имају већа права, да уче не само читање и писање, већ и историју, географију, логику. Чувена је реченица из „Писма Харалампију“, из које се види да се он залаже да се народни језик уведе у књижевност како би био доступан и разумљив свима, а нарочито женама:

„Каква је корист од језика који једва један од 10,000 њих разуме и који је туђ матери мојеј и сестрам?“

Зато је данас девојчицама, захваљујући празнику, Дану девојчица, који су 11.10.2012. прогласиле Уједињене Нације, пренета порука да буду храбре и да се боре да и оне и њихове вршњакиње широм света воде бољи и достојанственији живот.