Elementor #3822

Поштовани родитељи (и други законски заступници ученика),

 

Настава у ОШ ,,Сава Шумановић“ у другом полугодишту школске 2021/2022. години биће организована на основу  Одлуке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа (Број: 601-03-00033/21/2021-15 од 20. 01. 2022. године) и уз потпуно спровођење Плана примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије и заразних болести. 

 Организација рада у млађој смени (1-4. разред)

 У понедељак 24. 01. 2022. године млађи разреди похађају наставу пре подне по важећем распореду звоњења  у школи по првом моделу (цела одељења су у школи) организације образовно-васпитног рада. На сваких седам дана ученици мењају смену.

Организација рада у старијој смени (5-8. разред)

Ученици похађају наставу по другом моделу. Одељења се деле у две групе (А, Б) од по највише 15 ученика. Часови трају 45 минута. На крају сваке радне недеље мења се редослед долазака у школу и праћења наставе од куће по данима. Настава се одвија у поподневој смени по важећем распореду звоњења.

 

1. радна

недеља

Група А

понедељак, среда, петак

настава у школи

уторак, четвртак

настава на даљину

Група Б

уторак, четвртак

настава у школи

понедељак, среда, петак

настава на даљину

2. радна

недеља

Група Б

понедељак, среда, петак

настава у школи

уторак, четвртак

настава на даљину

Група А

уторак, четвртак

настава у школи

понедељак, среда, петак

настава на даљину

 Употреба заштитних маски

 Обавезна је употреба заштитних маски (прекрива уста и нос)  све време током боравка у школи. Ношење заштитнх маски је обавезно за све запослене у школама, ученике и трећа лица од момента уласка у школско двориште до напуштања школског дворишта.

За ученике који из здравствених разлога не могу да носе маске (нпр. бронхијлна астма или где постоји други здравствено оправдан разлог) о томе може да се изјасни било који педијатар који познаје здравствено стање детета и има увид у медицинску документацију.

Обавезе родитеља пре доласка ученика у школу

 1.Пре доласка у школу родитељ/старатељ треба да измери температуру детету –  у случају повишене температуре или постојања симптома који указују на могућу инфекцији (кијавица, кашаљ, бол у грлу и сл.)  не доводи дете  у школу и обавештава одељењског старешину.  Родитељи не смеју да шаљу децу са симптомима у школу док не прође период изолације, односно карантина ако су у питању контакти потврђених случајева у породици.

 1. Након истека пет дана, у колико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести КОВИД-19, карантин се прекида без тестирања.
 2. Родитељ/старатељ има обавезу да обезбеди заштитну маску за своје дете.

 

Процедура  за родитеље   приликом уласка у школу

 

 1. Родитељи доводе децу до улаза у школску зграду (при довођену и одвођењу деце).
 2. Родитељи могу долазити у школу у терминима одређеним за пријем родитеља и уз потпуно поштовање прописаних хигијенских мера. За ванредне доласке у школу (школско двориште и зграду) неопходно је заказати термин са одељењским старешином.

3.Родитељ носи маску која прекрива уста и нос.

 1. Дезинфикује руке на улазу препаратом на бази алкохола (70%)
 2. Прелази преко постављене дезобаријере за обућу.
 3. Минимално се задржава – размена информације са запосленим у школи који је задужен за пријем ученика.

Обавезе ученика током боравка у школи

 

Ученици долазе у школу искључиво у терминима који су предвиђени за њихову групу. Ученици носе заштитну маску (прекрива уста и нос) од тренутка уласка у школско двориште и све време током боравка у школи.

Током боравка у школи забрањено је било какво окупљање ученика у већим групама у било ком делу школе. Уколико  се ученик не осећа добро у току боравка у школи (повишена телесна температура и сл.) јавља је одељењском старешини или дежуром наставнику уз чије ће присуство у посебној просторији сачекати долазак родитеља/старатеља.

 

Продужени боравак ученика првог и другог разреда

 

Продужени боравак ученика ће почети са радом од 24. јануара 2022. године у истим групама као и у првом полугодишту.

Молимо вас да се у потпуности придржавате прописаних мера како бисмо сачували здравље ученика и запослених. Хвала на разумевању.

 

С поштовањем,

Срђан Пранић, в.д. директора  ОШ ,,Сава Шумановић“

Хуманитарна акција

У децембру месецу у нашој школи организована је хуманитарна акција прикупљања средстава за болесну ученицу одељења 6-5. Акцију су организовали њене другарице и другови из одељења. Почетком децембра је постављена кутија у коју је могла да се убаци новчана помоћ за девојчицу. 28. и 29. 12. 2021. године организован је и Новогодишњи базар где су ученици из одељења продавали своје рукотворине како би помогли својој другарици. У помоћ су пришли и неки старији и млађи ђаци који су донирали своје празничне честитке, уметничке слике, колачиће и сл. Колико год су у томе били вредни и креативни, све је продато изузетно брзо (посебно су расположени да помогну куповином били ученици млађих разреда) те је сакупљена сума од готово 300 000 динара. Кроз ову акцију ученици су осетили дух заједништва и важност солидарности међу људима што је вредније од сваке приче и слушања о тим појмовима на часовима.
Како је све изгледало погледајте на фотографијама и видеу. 

Пројектна настава – час географије о вулканима и земљотресима

Ученици одељења V-1 су 23.12. 2021. године на часу географије су презентовали оно што су научили о вулканизму и сеизмизму. Подељени у тимове направили су моделе вулкана, као и презентације и паное о земљотресима. У току самог часа правили су и „вулканску ерупцију“ и уживали истражујући тајне наше планете. Како је то изгледало илуструју приложене фотографије, као и кратак снимак који можете погледати. 

(ВИДЕО)

V литерарни конкурс „Лето без бриге, проведи крај књиге”

Одлуком Управног одбора Друштва школских библиотекара Србије поводом 24. маја, Дана словенске писмености и културе, а у сусрет летњем распусту, расписан је V Литерарни конкурс  Лето без бриге, проведи крај књиге са темом „Онлајн или не, књига је за мене све“, а рок приспећа радова био је 30. септембар 2021. године.

Конкурс је био намењен ученицима основних и средњих школа. Радови су разврстани по категоријама, шифрирани и такви послати на процену нашем познатом писцу Срђану Тешину.

Међу троје похваљених ученика је и Миа Чикара, ученица VII 1 наше школе.

Овим путем честитамо Мии од срца.

Библиотекарка

Милица Вукелић Томић

Више информација можете пронаћи на: страници Друштва школских библиотекара Србије

150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЈОВАНА ДУЧИЋА

Српска академија наука и уметности у 2021. обележила је годину Јована Дучића поводом 150. годишњице његовог рођења. Јубилеј, уз свечану академију и научни скуп, пратила је изложба Јован Дучић – Трагaње за новим академика Злате Бојовић. Изложба је трајала од 07. септембра до 07. новембра. Овом поставком се Галерија САНУ придружила манифестацији „Дани европске баштине“.

 

Дучић припада реду најзначајнијих књижевних стваралаца нове српске књижевности чијој је општој вредности својом поезијом и прозом умногоме допринео, у којој је оставио дубок траг, а његово је дело извршило велики утицај на низ генерација српских песника XX века.

 

Одавно је понео титулу „кнеза српских песника“ и током целог стваралачког пута бранио је својим делом, самокритичношћу, високим естетским мерилима, и, понајвише, потпуном преданошћу тражењу пута до савршенства.“

Наставница српског језика, Теодора Савић, са одељењима шестог, седмог и осмог разреда којима предаје, обележила је овај значајан јубилеј. Посебно су се истакле ученице:

 • 6/4  Кристина Мудринић и Милица Пуповац
 • 7/1 Миа Чикара и Теодора Чубрило
 • 7/3 Софија Мандић и Ана Мрђа
 • 7/4 Теодора Радовановић и Калина Михајловић 

тако што су направиле пригодне паное, а у све их је упутила наставница Теодора.

Због епидемиолошке ситуације ученици нису били у могућности да са својим наставницима иду у организовани групну посету галерији САНУ за време изложбе посвећене Јовану Дучићу, али је овај јубилеј обележен макар на овај начин.

Библиотекарка

Милица Вукелић Томић

КРЕАТИВНОСТ УЧЕНИКА III1

Дана 24.11. учитељица III1 Наташа Марјановић позвала је библиотекарку Милицу Вукелић Томић да присуствује часу српског језика на коме је на веома интересантан начин представљена књига Јасминке Петровић „Од читања се расте“. 

Наиме, ученица Нађа Пуача направила је лапбук (lapbook) па је цело одељење имало прилику да учествује у занимљивом разговору вођеном о књизи Јасминке Петровић, а уз то су се и веома лепо забавили.

Сви су се одушевили Нађином идејом да на овај начин представи ову прелепу књигу.

Библиотекарка,

Милица Вукелић Томић

Јесењи распуст

Распуст за ученике основних школа траје од 8. до 12. новембра 2021. године. Први наставни дан после распуста је понедељак 15. новембар 2021. године по следећем распореду смена:

– млађи разреди (од првог до четвртог разреда) – преподневна смена и

– старији разреди (од петог до осмог разреда) – поподневна смена.

Неопходно је да током распуста родитељи ученика јаве одељенским старешинама уколико буде нових случајева ковид позитивних ученика како би се настава организовала у складу са прописаним моделима (настава у школи, комбиновани модел, настава на даљину).

 

в.д. директора ОШ „Сава Шумановић“

Срђан Пранић

Дан ослобођења Београда

У нашој школи обележен је важан датум у историји Београда – 20.октобар.

Библиотекарка је упутила децу да на паноу испред библиотеке прочитају и запамте да су немачки бомбардери, са јасним циљем да униште културно памћење једног народа, а самим тим га уклоне са историјске сцене, за прву мету 6.априла 1941. пре 80 година, изабрали Народну библиотеку, која се налазила у Београду, на Косанчићевом венцу.

Деца су била веома заинтересована за ту тему па је наставница историје, Сузана Новковић, испричала је својим ученицима о окупацији и ослобођењу Београда 1944. године са посебним освртом на велико страдање и борбу нашег народа уз подршку Црвене армије за ослобођење. Из разреда 8/4 посебно су се посебно истакли ученици Лена Јанковић, Огњен Јанковић, Маја Шакан и Александра Ступар који су направили пано пригодан за ту прилику.

Милица Вукелић Томић,

библиотекарка

Радионица на тему ,, Микроорганизми и здравље’

Ученици одељења 6-4 су у организацији разредног старешине Маје Марковић на часу одељењске заједнице (30.9.2021) учествовали у реализацији прве радионице на тему,,Микроорганизми и здравље“. У оквиру радионице ученици су на занимљив начин путем практичаног и групног рада продубили знање о значењу појмова здравља и личне хигијене – узрочницима болести који се могу пренети путем првљавих руку, као и о значају правилиног одржавања намирница. У току школске године планарано је одржавање већег броја радионица чији је циљ унапређење међупредметне компетенције ученика – одговоран однос према здрављу.
Одељењски старешина и наставница биологије, Маја Марковић

Обележавање Међународног дана девојчица у ОШ „Сава Шумановић“

У Основној школи „Сава Шумановић“, уз поштовање свих прописаних мера, обележен је Дан девојчица, а на велико задовољство ученица шестог разреда, у организацији ГО Земун. Ученицама су додељени и пригодни поклони које им је уручио заменик председника СО Земун, Сава Мишковић.

Девојчицама смо испричали да се овај датум обележава од 2012. године и због чега је  толико важно да га обележимо. Све данашње девојчице треба да знају да се многе њихове вршњакиње и данас суочавају са родном неравноправношћу, првествено са немогућношћу да се школују и самим тим буду независне, образоване и недискриминисане на било који начин.

Нисмо могли, а да не поменемо српског великог просветитеља, Доситеја Обрадовића, који се у давна времена залагао за родну равноправност. Залагао се за то да жене имају већа права, да уче не само читање и писање, већ и историју, географију, логику. Чувена је реченица из „Писма Харалампију“, из које се види да се он залаже да се народни језик уведе у књижевност како би био доступан и разумљив свима, а нарочито женама:

„Каква је корист од језика који једва један од 10,000 њих разуме и који је туђ матери мојеј и сестрам?“

Зато је данас девојчицама, захваљујући празнику, Дану девојчица, који су 11.10.2012. прогласиле Уједињене Нације, пренета порука да буду храбре и да се боре да и оне и њихове вршњакиње широм света воде бољи и достојанственији живот.