Резултати „Читалачке значке“ за школску 2020/2021. годину

Библиотека ,,Свети Сава’’ из Земуна и ове школске године је наградила најбоље учеснике ,,Читалачке значке“.

Списак награђених ученика у категорији Велики Поштовани Писар“:

Нађа Пуача, 2/1

Страхиња Николић, 2/3 

Нина Костадиновић, 3/1

Нађа Чикара, 3/1

Анђелија Граић, 4/3 

Софија Малетић, 4/4 

Теодора Чубрило, 6/1

Миа Чикара, 6/1 

Списак награђених ученика у категорији „Велики Поштовани Илустратор“:

Теа Грбић, 5/5

Честитамо свим награђеним ученицима на освојеним титулама!

Слободанка Сундаћ, библиотекарка

Литерарни конкурс Комедија по твојој мери.

Литерарни конкурс  Комедија по твојој мери.

Забави читаоце на свој начин!

Драги школарци, имате прилику да искористите своје литерарне таленте и осмислите другачији заплет комедије „Покондирена тиква” Јована Стерије Поповића.

 

Јован Стерија Поповић је један од највећих комедиографа српске књижевности. Иако је писао у XИX веку и бавио се појавама свога времена и своје средине, његове комедије и данас су актуелне. Писао је и трагедије, песме и романе, али је сматрао да је комедија најзначајнији део његовог стваралаштва, јер је најбоље могла послужити основном циљу – да на забаван начин, кроз смех и шалу, пружи науку живљења. Комедије је називао весела позорја и веровао да је театар школа где се људи уче.

Циљ конкурса је да се ученици осамостале у писању драмских форми. Потребно је осмислити другачији комедиографски заплет у коме ће учествовати добро позната лица из „Покондирене тикве”. Послати радови треба да садрже драмски текст који је ауторско дело ученика.

На конкурсу могу учествовати сви ученици од 5. до 8. разреда основне школе.

 

Радове треба послати до 1. октобра 2021. године на следећу имејл-адресу:  konkurs@bigzskolstvo.rs.

Победнике очекују вредне награде.

СРЕЋНО!

БИГЗ  школство

Пети литерарни конкурс „Лето без бриге, проведи крај књиге”

Поводом 24. маја, Дана словенске писмености и културе, а у сусрет распусту

Друштво школских библиотекара Србије

РАСПИСУЈЕ ПЕТИ НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

Лето без бриге, проведи крај књиге 2021.

са темом

ОНЛАЈН ИЛИ НЕ, КЊИГА ЈЕ ЗА МЕНЕ СВЕ 

намењен ученицима основних и средњих школа

са циљем да истакне значај књиге и читања

 

Конкурс се расписује у три категорије:

 1. За ученике од I до IV разреда
 2. За ученике од V до VIII разреда
 3. За ученике средњих школа

Најбољи радови у свакој од категорија биће проглашени посебно.


Услови конкурса:

 • Сви радови морају садржати следеће податке: име, презиме, разред и одељење ученика, назив и адресу школе, име и презиме предметног наставника, контакт телефон и мејл адресу школе, име школског библиотекара.
 • Један ученик може да учествује са већим бројем радова.
 • Број радова из једне школе није ограничен.
 • Радове слати у електронској форми, ћириличним писмом, на адресу:

dsbskovcezic@gmail.com


КОНКУРС ЈЕ ОТВОРЕН
  ДО 30. 9. 2021. ГОДИНЕ.

 • Радови ће бити шифрирани, а потом прегледани.
 • Стручни жири донеће одлуку о најбољим радовима.
 • Најбољи радови биће објављени на сајту и Фејсбук страници Друштва.
 • Датум и место доделе награда – књига и диплома, биће објављени на сајту и Фејсбук страници Друштва у новембру текуће године.
 • Библиотекари школа чији ученици освоје прва места добиће бесплатну чланарину за 2022. годину.

OБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

У одељењима 3/1 и 3/2 обележен је Светски дан књиге. Ученици су добили задатак да за време пролећног распуста прочитају једну књигу, да запишу тему, особине ликова, поруку и да укратко препричају садржај. На часу српског језика ученици  су читали своје забелешке и открили разлог зашто би препоручили књигу својим друговима и другарицама. Чули смо утиске о књигама: ,,Аги и Ема“, ,,Магареће године“, ,,Гуливерова путовања“ , ,,Бела Грива“ , ,,Пипи Дуга Чарапа“ и још неким. Библиотекарка је у разговору с ученицима објаснила важност читања књига.

Слободанка Сундаћ,библиотекарка

Успеси ученика Милоша Цигановића на такмичењима из Технике и технологије

Ученик осмог разреда наше школе Милош Цигановић постигао је запажени успех на свим нивоима такмичења из Технике и технологије.

На Oпштинском такмичењу, које је одржано 17.04.2021.год. у ОШ”Сутјеска”, Земун, Милош је освојио прво место и био једини ученик осмог разреда са територије општине Земун  који се пласирао на окружно такмичење.

Окружно такмичење је одржано 24.05.2021.год. у ОШ”Илија Гарашанин”, Гроцка. Милош је освојио друго место и пласман на републичко такмичење.

Такмичење на републичком нивоу ове школске године је одржано у Нишу, 15.05.2021.год. у ОШ”Чегар”. Милош је постигао висок број бодова који  није био довољан за неко од прва три места, али је промовисао нашу школу на најбољи начин.

Све похвале за Милоша Цигановића, за његов труд и посвећеност коју је показао у овим необичим и тешким условима рада. Желимо му успех на предстојећем пријемном испиту и да упише жељену средњу школу.

                                                                    Гордана Шиндик, наставница Технике и технологије

Доротеја Мијаиловић освојила 1. место на конкурсу „БИБЛИОТЕКА-ЖЕЉОТЕКА“

Ученица Доротеја Мијаиловић, 3/3 освојила је 1. место на овогодишњем наградном литерарно-ликовном конкурсу за децу основношколског узраста ,,Библиотека-жељотека“,у организацији Библиотеке града, Дечјег одељења ,,Чика Јова Змај“. Вредну и талентовану ученицу школа је наградила са две књиге и дипломом.

Честитамо Доротеји и надамо се да ће и даље наставити да ниже успехе.

  Слободанка Сундаћ, библиотекарка

Пробни завршни испит

Поштовани родитељи/старатељи ученика осмог разреда,

Обавештавамо вас о распореду активности у вези са реализацијом пробних завршних испита. Школа је преузела све прописане мере за рад у условима епидемије COVID-19. Молимо вас да нагласите вашој деци важност поштовања тих мера ради заштите здравља ученика и запослених у школи. За све додатне информације можете се обратити одељењским старешинама  осмог разреда. 

УПУТСТВО ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ, ОДНОСНО ДРУГЕ ЗАКОНСКЕ ЗАСТУПНИКЕ УЧЕНИКА

  • Завршни испит полажу сви ученици осмог разреда, као и одрасли који стичу основно образовање у складу са законом који се уређује образовање одраслих.
  • Завршни испит се полаже три дана – првог дана се полаже српски, односно матерњи језик, другог математикa, а трећег комбиновани тест.
  • Ученици имају обавезу да пре приступања испиту са одељењским старешином благовремено провере тачност својих личних података и података о успеху током школовања у бази података.

Пробни завршни испит

  • Ученици долазе у школу 09.04.2021. године у 12.15 часова на састанак са одељењским старешином, 8-1 и 8-2 са задње стране дворишта, 8-3 и 8-4 са предње стране дворишта.
  • Одељењски старешина дели идентификационе налепнице са идентификационим бројем ученика и одговарајућим QR кодом: образац са налепницама састоји се из два дела – Примерак за ученика и Примерак за школу на оба дела осим рубрика са подацима о ученику и школи налази се по пет налепница.
  • Jедну налепницу са дела Примерак за ученика, ученици лепе у књижицу на страни где је фотографијa.
  • Одељењски старешина, приликом прозивања ученика 09.04.2021. године даје ученику књижицу и део идентификоционе налепнице – Примерак за ученика.
  • Тестови на почетној и завршној страни имају идентификациони образац (омотница која има два дела): Примерак за ученика и Примерак за школу. На оба дела оба теста ученик уписује потребне податке.
  • На примерак теста из математике ученик лепи налепницу из идентификационе налепнице из дела Примерак за ученика (друга налепница).
  • На примерак теста из српског/матерњег језика и комбиновани тест ученик лепи налепницу из идентификационе налепнице из дела Примерак за школу (прва и друга налепница).
  • Идентификационе налепнице (престало је три налепнице из Примерка за ученике и три из Примерка за школу), ученик одлаже у своју књижицу и књижицу даје одељењском старешини;
  • Књижице остају код одељењског старешине до полагања завршног испита заједно са ИД налепницама.
  • На пробни завршни испит из математике ученици доносе потребан прибор за рад и цртање (троугао, лењир, шестар, дрвене оловке, плаву хемијску оловку и гумицу). Школа ће за сваког ученика обезбедити по две плаве хемијске оловке.
  • По потреби доносе и флашицу воде или други освежавајући напитак.
  • Ученик пробни завршни испит полаже у учионици у складу са Јединственим списком ученика.
  • Дежурни наставник у учионици дели тестове и даје инструкције о попуњавању омотнице теста – Идентификационих образаца и лепљењу налепница, након чега ученици по ученици попуњавају Идентификационе обрасце и лепе налепницу.
  • Дежурни наставник упознаје ученике са правилима израде теста.
  • Ученици читају упутство за рад на тесту.
  • Рад на тесту је 120 минута.
  • Након завршетка рада ученик тест предаје наставнику.

 

Датум

Време (сатница)

Предмет(и)

9. 04. 2021.

13-15 часова

Математика

10. 04. 2021.

9-11 часова

Српски језик

10. 04. 2021.

11.30-13.30 часова

Комбиновани

 

Обавештење за родитеље/друге законске заступнике ученика који уписују средњу школу

Портал Моја средња школа представља платформу која Вам омогућава да извршите електронске услуге у вези са пријемним испитом, завршним испитом и уписом у први разред средње школе за школску 2021/2022. годину, за школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, са изузетком музичких, балетских и специјалних школа.

Да бисте користили електронске услуге, потребно је да будете ауторизован корисник. Ауторизовани корисник може бити искључиво родитељ или други законски заступник који има одговарајућа права приступа до података о конкретном ученику, путем налога на Порталу Мој есДневник. Односно, уколико имате налог на порталу Мој есДневник или имате налог на Националном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs, којим приступате порталу Мој есДневник, омогућене су следеће електронске услуге:

  1. подношење електронске пријаве за полагање пријемних испита
  2. подношење приговора на резултате завршног испита
  3. подношење електронске листе жеља
  4. подношење електронске пријаве за упис у средњу школу

Налог на есДневнику можете добити од разредног старешине у основној школи, а налог на државном порталу за електронску идентификацију можете сами креирати регистровањем на eID.gov.rs.

Позивамо вас да, у складу са текућом епидемиолошком ситуацијом, а, пре свега, због здравља и безбедности, користите расположиве електронске услуге у вези са процедурама за упис у средњу школу. Свакако, све захтеве ћете моћи и на стари начин да поднесете, непосредно у школи.

Обавештење од преласку на наставу на даљину за ученике V-VIII рареда

Поштовани родитељи (и други законски заступници ученика),

Министарство просвете науке и технолошког развоја одлучило је да се, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, настава у старијим разредима основне школе одвија на даљину у периоду од 15. до 19. марта 2021. године. Настава ће се одвијати у послеподневној смени. Часови ће се одвијати по постојећем распореду, по датој  сатници.

САТНИЦЕ ОДРЖАВАЊА ЧАСОВА

1.ЧАС

13.00-13.45

2.ЧАС

13.50-14.35

3.ЧАС

14.40-15.25

4.ЧАС

15.45-16.30

5.ЧАС

16.35-17.20

6.ЧАС

17.25-18.05

7.ЧАС

18.10-18.55

Начин одржавања наставе на даљину

Часови се одржавају у реалном времену путем школске платформе Гугл учионица.

У наредној радној недељи (15-19. март) неће бити физичких долазака ученика и наставника у школу ради оцењивања. Наставници имају могућност да одрже писане провере знања које су заказане за наредну радну недељу путем интернета  или да их одложе за наредни период.

У складу са добијеним препорукама за организацију рада на даљину предметни наставници су дужни да бележе у дневнику ученике који нису присуствовали часовима на даљину путем школске платформе. Молимо вас да, у складу са расположивим техничком могућностима, омогућите вашој деци да редовно прате часове и да активно учествују у реализацији свих планираних активности. У случаји да ученици не могу да прате наставу на даљину из оправданих разлога, обавестите одељењске старешине како би се ученицима пружила додатна подршка.

 

С поштовањем,

Катарина Јовановић, директор ОШ ,,Сава Шумановић“