Истраживачи Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Института за медицинска истраживања Универзитета у Београду спроводе пројекат под називом „NutriCoV“ који испитује какву улогу недостатак витамина Д, цинка и селена у комбинацији са одређеним генетичким факторима играју у развоју тежих облика COVID-19. За реализацију пројекта „NutriCoV“ неопходна је помоћ грађана који су прележали COVID-19 и који би желели да дају допринос овом научном истраживању.
Грађани који су прележали COVID-19, живе на територији Београда и имају 18-65 година могу да се пријаве за учешће у студији и тиме допринесу добијању резултата важних за борбу против ове болести. Укључивање у истраживање би подразумевало да грађани са научним тимом поделе своје навике у исхрани, детаљније опишу симптоме болести COVID-19 и учествују у биохемијским и генетичким анализама. Учесници у студији неће сносити никакве личне трошкове. Такође, грађани овом приликом могу да сазнају да ли имају недостатак витамина Д, цинка и селена, микронутријената важних за здравље.
Пројекат „NutriCoV“ је финансиран програмом „Покрени се за науку“, који је усмерен на унапређење јавног здравља.
За све оне којима се ова тема чини интересантном и желе да се укључе у истраживање, могу то да ураде попуњавањем пријаве на вебсајту http://www.nutricov.rs/ или Фејсбук страни http://www.facebook.com/NutriCoV19/.