О позоришту Дадов

У уторак 15. октобра   моје одељење (7-2) ишло је  у Позориште Дадов. О овом позоришту сам чуо и раније , али то је био мој први одлазак.

Гледали смо представу Лајање на звезде, која је рађена по истоименом филму. Позориште Дадов постоји већ више од пола века, основано је 1958. године. Налази се на Врачару. Има статус омладинског позоришта и кроз њега су прошле читаве генерације наших познатих глумаца. Позориште Дадов, осим по свом сталном репертоару, познато је по својој школи глуме и говора.

Ово позориште одувек је било одскочна даска за оне који су маштали да једног дана постану славни глумци. Управо та жеља младих глумаца да се покажу и остваре утицала је да представе Позоришта Дадов буду добре и радо гледане.

Давид Марјанов  (7-2 )

О представи Лајање на звезде

Пре пар година гледао сам филм  Лајање на звезде на телевизији. У њему муж и жена испраћају свог сина на матуру и присећају се школских дана,  догодовштина са наставницима и своје прве љубави.

Тада ми се филм свидео, а разредни нас је пријатно изненадио када нам је саопштио да идемо да гледамо истоимену представу у позоришту. Тако сам имао прилику да упоредим филм и представу.

Иако је веома слична, у представи постоје разлике у односу на филм. Позоришни и филмски дијалози су готово идентични. За разлику од филма позоришни глумици имају само једну прилику да добро одглуме своју улогу и у представи Позоришта Дадов  су то одлично учинили. Неке филмске сцене нису могле да буду приказане у позоришту због техничких разлога.

Најснажнији утисак су на мене оставили млади глумци који су са много енергије, страсти и глумачког умећа дочарали на сцени  ликове које тумаче. Верујем да то није последњи сусрет са њима и да ће многи од њих имати успешне позоришне и филмске каријере.

Михајло Матић  (7-2)