У уторак 22. јануара 2019. год. прославили смо Дан школе „Сава Шумановић“. Уз пригодан програм и бројне госте, обележили смо овај наш празник пуног срца.

За тему овогодишње приредбе изабрали смо Ђачки живот и у складу са  тим одабрали смо и пригодну представу и рецитал, као и одговарајуће музичке нумере.

Мали рецитатори наше школе били су одабрани ученици 3. и 4.  разреда из одељења учитеља Наташе Марјановић, Мирјане Коров и Ненада Пантића, које је за ову прилику припремали учитељи и наша библиотекарка Слободанка Сундаћ.

Драмска секција наше школе припремила је представу на основу одломака из романа  Милована Витезовића Шешир  професора Косте Вујића, које  је  нашим  условима прилагодила  наст. Снежана Стојановски. Ученици су  успешно  оживели  познате историјске ликове на нашој малој сцени (Михаила Петровића Аласа,  Павла  Поповића, Љубомира Стојановића, Јакова Продановића, Јована Цвијића, Милорада Митровића, као и професора Вујића и директора Козарца). Иако су наши глумци углавном ученици петог разреда, без много искуства у јавним  наступима, показали су се заиста одлично и врло професионално су одговорили на све захтеве који су пред њих постављени. Морам да похвалим огроман труд који су сви глумци показали на нашим многобројним и врло захтевним пробама, а посебно оне који су  били изабрани  у коначном извођењу представе:

У улози проф. Вујића: Милорад Љеповић 5/1. Као Михаило Петровић , Вук Милинчић 5/4; као Јаков Продановић , Сергеј Симеуновић 5/1; као Павле Поповић , Ана Томовић 5/4; као Милорад Митровић, Нађа Славуљ 5/1, као Јован Цвијић , Дијана Ивановић 5/4; као Љубомир Стојановић, Маријана Видић 5/1 и  у улози директора Козарца наш старији  другар, Огњен Вучковић 7/1.

Другу, али не мање важну глумачку екипу  чинили су ученици: Матија Михуц 5/4, Вукашин Прокић 5/1, Тара Ференц 5/4, Анђела Лазић 5/1, Наталија Митић 5/4, Катарина Јагодић 5/1 и Никола Стојадиновић 5/1.  

У изради представе учествовали су и чланови ликовне секције наше школе на челу са наставницом Сањом Страком, који су осликали и поставили сценографију и тако нам омогућили да коначни утисак деветнаестовековне учионице професора Вујића и његових легендарних ђака, буде потпун.

Наравно, уметнички утисак не би био комплетан без солистичких и хорских нумера  које је наст.    Јелена Солујић брижљиво одабрала  за ову прилику. То су познате староградске песме као На те мислим када зора свиће, у извођењу солиста  Александре Гајић, Нине Садовски и Анђеле Милосављевић и школског хора. Њихово велелепно певање пратили су на на својим инструментима  ученици школског оркестра Сергеј Тумара, Огњен Вучковић и Огњен Михаиловић, као и наставници Пламенка Рашковић, Јелена Солујић и Милан Ђорђевић на клавиру и гитари.

Последњу песму, познату стару градску, Јесење лишће, отпевали су чланови малог школског хора и хора наставника наше школе у клавирској пратњи наст. Пламенке и под диригентском палицом наст. Јелене.         

 На самом крају ове наше приредбе, свим присутним гостима, ученицима и колегама   наше школе, обратила се директорка Катарина Јовановић. Растали смо се захвални учесницима и посетиоцима који су  овај  дан учинили заједничком прославом на опште задовољство.

Наставница Снежана Стојановски