У среду 14. 11. 2018. наше одељење VI2, са разредним старешином Срђаном Пранићем и наставником историје Дарком Радуловићем ишло је у Народни музеј. Веома смо поносни на то што смо ми прво одељење из наше школе које је посетило обновљени музеј.

Народни музеј у Београду налази се у најлепшем делу града,на Тргу Републике. Ту се налази и Народно позориште и Споменик кнезу Михајлу. Народни музеј основан је 1844. године, указом тадашњег министра просвете Јована Стерије Поповића. Садашња зграда музеја саграђена је 1903. године, али не да би била музеј него банка. Ова зграда је од 1952. године кућа Народног музеја у Београду .

Разредни старешина нам је више дана унапред најавио одлазак. Припремао нас је и причао нам о томе како је музеј дуго реновиран и напокон после више од 15 година поново отворен. Вероватно је свако од нас у својој глави замишљао како ће то изгледати. Знали смо да ћемо видети експонате из Лепенског вира, Винчанске културе и средњег века. За нас је и сам пут до музеја био посебан доживљај. Време проведено са другарима, ван школе је увек нешто посебно.

У музеју нас је чекао кустос. Он је заједно са наставником историје био наш водич кроз  музеј. Све оно што смо учили у школи о праисторији и средњем веку одједном је оживело пред нама. Наша машта, заједно са свим тим изложеним предметима, одвела нас је у далеку прошлост. Било је веома занимљиво разгледати све то и замишљати како су људи живели у та давна времена.

На крају били смо сигурни да желимо да дођемо поново и видимо све оно што овога пута нисмо имали прилику. То нам је и разредни обећао.

 

Давид Марјанов VI2

Михајло Матић VI2