Пријем нове генерације ученика првог разреда

Свечани пријем ученика првог разреда ОШ ,,Сава Шумановић“ одржан је у понедељак 2. септембра 2019. године у 18 часова. Најмлађи ,,Шумановићи“ у пратњи својих родитеља испунили су школско двориште у којем је одржана  приредба. Директорка Катарина Јовановић пожелела је свима добродошлицу.  Ученици  четврог разреда приказали су на приредби своје плесне, глумачке и рецитаторске вештине. Учитељи првог разреда први пут су прозвали своја нова одељења и заједно са ученицима и родитељима отишли у учионице. Школа је постала богатија за 156 првачића који започињу своје осмогодишње школовање. Уз песму и игру, са осмехом на лицу, и уз по коју сузу поносних родитеља,  отворено је ново поглавље у животу наших најмлађих ђака. Желимо им лепе школске дане и успешан почетак великог, целоживотног пута учења. 

Колектив ОШ ,,Сава Шумановић“

Траса школског аутобуса

ЛИНИЈА 4

(ОШ Гаврило Принцип  ОШ Сава Шумановић” –  Плави хоризонти)

Први   део

Плави хоризонти

/терминус 709/

07.20 полазак

Земун Поље

 

07.25 

ОШ „Г. Принцип“

 

07.40 долазак

ОШ „С. Шумановић“

 

07.50 долазак

Други део

ОШ „С. Шумановић“

12.30 полазак

13.20 полазак

ОШ „Г. Принцип“

12.45 полазак

13.30 полазак

Плави хоризонти

/терминус 709/

12.55 долазак

13.40 долазак

Трећи део

ОШ „С. Шумановић“

17.45 полазак

18.30 полазак

19.25 полазак

Плави хоризонти

/терминус 709/

18.05 долазак

18.45 долазак

19.40 долазак

излазно/улазна траса на терминус Плави хоризонти:

Дунавска, Цара Душана, Филипа Вишњића, Угриновачка, саобраћајница Т-6, Пут за Плаве хоризонте, Милана Решетара, Исидора Стојановића, Косте Бранковића, Пружни пут,  Плави хоризонти /терминус линије 709/

 

Траса линије ка школама :

Плави хоризонти /терминус линије 709/, Др. Борислава Вујадиновића, Анастасија Николића, Михајла Бандура, Косте Бранковића, Косте Алковића, Косте Цукића, Исидора Стојановића, Милана Рашетара /насеље код ГП“Ратко Митровић“/,   Пут за Плаве хоризонте /насеље Грмеч – стајалиште Новосадски пут/, саобраћајница Т6, Солунска, Купрешка, Крајишка, Ђока Ковачевића, Словенска, Крајишка, ОШ“Гаврило Принцип“ /стајалиште ЈГС-а “Гаврило Принцип“ /, Крајишка, Купрешка, Солунска, Аутопут за Нови Сад, Насеље Мала пруга Угриновачки пут, Југа Гризеља, Павла Вујисића, ОШ“Сава Шумановић“.

Траса линије ка Плавим хоризонтима :

ОШ“Сава Шумановић“ /стајалиште ЈГС-а “Павле Вујисић“ /,  Павла Вујисића, Добановачки пут, саобраћајница Т6, Солунска, Купрешка, Крајишка, Ђока Ковачевића, Словенска, Крајишка, ОШ“Гаврило Принцип“ /стајалиште ЈГС-а “Гаврило Принцип“ /, Крајишка, Купрешка, Солунска, Саобраћајница Т-6,   Пут за Плаве хоризонте, Милана Рашетара /насеље код ГП“Ратко Митровић“/,    Исидора Стојановића,  Косте Алковића,  Косте Цукића, Косте Бранковића,  Михајла Бандура,  Анастасија Николића, Др. Борислава Вујадиновића, Плави хоризонти /терминус линије 709/

излазно/улазна траса за стајалиште код  ОШ“Сава Шумановић“:

Дунавска, Цара Душана, Саобраћајница Т-7,  саобраћајница Т-6,   стајалишта Мала пруга, Угриновачки пут 26.део, Угриновачка 12.део, Љиљане Крстић, Јурија Газеља Павла Вујисића, ОШ“Сава Шумановић“.

Стајалишта на којима обавезно стаје:

Сва  стајалишта ЈГС-а у насељу Плави хоризонти  и то “Михајла Бандура“, “Косте Бранковића“, “Косте Алковића“, “Косте Цукића“ и “Милана Недељковића“, затим сва стајалишта на Путу за Хоризонте “Насеље Грмеч“ и Насеље ГП “Ратко Митровић“, као и стајалиште “ОШ “Гаврило Принцип“ у Крајишкој улици, стајалишта Мала пруга, Угриновачки пут 26. део, Угриновачка 12. део, Љиљане Крстић, Јурија Газеља, Павла Вујисића.

Продужени боравак ученика у школској 2019/2020.

Поштовани родитељи ученика првог и другог разреда,

 

Продужени боравак ученика почеће са радом у најкраћем могућем року, одмах  након одржавања првих родитељских састанака наредне недеље. Молимо вас да имате разумевања за ограничене просторне могућности у школи. Школска зграда је пројектована за 650 ученика, а у школској 2019/2020. години уписано је 156 ученика првог разреда.

Све  додатне расположиве просторије школске зграде, које одговарају  прописаним условима за боравак деце, одређене  су  за организацију продуженог боравка ученика. Сви уписани ученици имају просторно пребивалиште на територији  ОШ ,,Сава Шумановић“. Школа ће, у складу са расположивим простором, настојати да изађе у сусрет свим захтевима за похађање продуженог боравка. Након распоређивања деце чија су оба родитеља (старатеља) приложила потврде о запослењу биће размотрени и сви остали захтеви како би се одговорило потребама родитеља и у најбољем интересу ученика.

С поштовањем,

Директор школе

Катарина Јовановић

Почетак школске године

Школска 2019/2020. година почиње у понедељак 2. септембра 2019.

Преподневна смена:

5,6,7. и 8. разред од 8.00 часова

Поподневна смена:

 2,3. и 4. разред од 14.00 часова

Пријем ученика првог разреда

 Ученици првог разреда долазе на пријем у 18.00 часова. Након приредбе учитељице и учитељи првог разреда ће одвести своја одељења у одговарајуће учионице. 

 Свим ученицима и запосленима желимо много успеха у предстојећој школској години.

 

Катарина Јовановић,

директор ОШ „Сава Шумановић“

Одложен завршни испит из математике

Полагање завршног испита из математике које је било заказано за данас у 9 часова одложено је за четвртак, 20. јун 2019. године. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова. Потребно је да о томе обавестите ученике и њихове родитеље.


Термин одржавања комбинованог теста неће се мењати и испит ће бити одржан у складу са Календаром активности за спровођење завршног испита за школску 2018/2019. годину, односно у среду, 19. јуна 2019. године.

Све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе настављају се по утврђеном Календару.

Додатне информације у вези са овим обавештењем основне школе ће добијати посредством школских управа.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Заштита за све

У понедељак 10. јуна, ученици одељења IV5 наше школе учествовали су на финалном такмичењу у оквиру конкурса „Заштита за све“. Конкурс су организовали Фонд Б92, Еуцерин, Министарство здравља и Министарсво просвете, науке и технолошког развоја.

Наше одељење се нашло међу првих пет  одељења у Србији и имало прилику да освоји 250.000 динара за опремање учионице.

Такмичење у знању о одговорном понашању на сунцу, на коме је учествовало пет одељења основних школа из Србије, одржано је у Хали спортова „Ранко Жеравица” на Новом Београду. Прилику да се такмиче на овом занимљивом турниру и освоје атрактивну награду имало је око 100 основаца, захваљујући својим учитељима, чије су се наставне методе на тему заштите од сунца изабране као најбоље на конкурсу „Два лица сунца”.

На такмичењу су учествовала одељења основних школа „Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца, „Јован Јовановић Змај” из Алексиначког Рудника, „Кнез Сима Марковић” из Барајева, „Радислав Никчевић” из Мајура и „Сава Шумановић” из Београда.

Едукативна кампања „Заштита за све” за циљ има учење деце и информисање родитеља и просветних радника о одговорном понашању на сунцу. Кампању спроводе Еуцерин Србија и Фонд Б92, уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

„Циљ кампање „Заштита за све”, је да одговорно понашање на сунцу постане део здравих животних навика деце. Став светске здравствене организације је да је прекомерно излагање УВ радијацији озбиљно питање јавног здравља, а препорука да се са едукацијом почне баш у овој узрасној групи.“, изјавила је Нада Милетић-Невајда, из Еуцерин Србија.

Такмичење у Хали спортова организовано је по принципу популарних игара без граница. Ученици из свих пет школа показали су изузетно знање о ефектима сунца на здравље и кожу и потребним мерама заштите. 

У томе су имали помоћ другара, родитеља и пријатеља, који су их бодрили са трибина.

Након узбудљивог такмичења, наши ученици су освојили треће место.

После узбудљиве авантуре у Хали спортова, деца су са нестрпљењем очекивала посету Музеју науке и технике, коју су организатори кампање приредили за све учеснике такмичења.

Честитамо победницима и свим учесницима!

Одељење IV5

Рукометна репрезентација у нашој школи

У петак, 7. јуна нашу школу су посетили чланови рукометне репрезентације Србије Димитрије Јелић, Милош Грозданић, Страхиња Станковић и Немања Ратковић. Том приликом су се дружили  са ученицима наше школе. Поред игре и дружења са репрезентативцима искористили смо прилику да се захвалимо РСС, те је директорка наше школе Рукометном савезу Србије уручила Захвалницу за дугогодишњу сарадњу и промоцију школе.

Чланови минирукометне секције коју води учитељ Ненад Пантић су у два наврата били демонстратори мини рукомета на отварању Сајма спорта. Такође, у нашој школи постоји рукометна секција за ученике од V до VIII разреда коју успешно води наставник Маниша Вукмировић, а која је више пута освајала Општинска такмичења у конкурецнији дечака и девојчица.

О овом догађају РСС навео је:

„Српски репрезентативци искористили су слободно преподне током припрема за одлучујуће утакмице у квалификацијама за Европско првенство 2020 да посете основну школу „Сава Шумановић“ у земунском насељу Алтина.

Чланове новосадске Војводине, Димитрија Јелића, Милоша Грозданића, Страњињу Станковића и Немању Ратковићадочекала је школска сала испуњена децом, а за наше репрезентативце уприличен је и отворени час рукомета, на коме су ученици из рукометне секције школе, као и сви остали заинтересовани, могли да нешто науче на прилагођеним полигонима и игри на два гола.

Ученици су могли и да одиграју пар минута са својим идолима, а након часа уследило је сликање и давање аутограма.

„Диван је осећај бити међу децом. Ово представља мотивацију за све нас да направимо што бољи резултат и изборимо пласман на Европско првенство. Надам се да ћемо на ово гостопримство одговорити на најбољи могући начин„, речи су левог крила националног тима Милоша Грозданића.

Директорка ОШ „Сава Шумановић“, која броји око 1000 ученика, Катарина Јовановић, истакла је задовољство посетом репрезентативаца и уручила захвалницу Рукометном савезу Србије за помоћ у виду реквизита (лопте и мајице) и подршку у промовисању школског спорта.

У име колектива пожелела је срећу „Орловима“ у утакмицама са Белгијом (12. јуна – 20 часова) и Швајцарском (16.јун, Нови Сад – СПЕНС, 18 часова).

У последњих шест месеци сличне акције дружења репрезентативаца и деце одржане су и у Зрењанину, као и београдским основним школама „Надежда Петровић“ и „Бранислав Нушић“.

ЧАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ У БИБЛИОТЕЦИ

Ученици 5-2 су 12. јуна са својим наставником српског језика Срђаном Пранићем одржали час српског језика у школској библиотеци. Упознали  су се са библиотечким фондом и подсетили се правила понашања у библиотеци... Ученици су прелиставали  енциклопедије,књиге,решавали квизове… Откривали су нове информације и места где могу да пронађу неке занимљивости. 

Час је протекао у ведрој и опуштеној атмосфери. 

Слободанка Сундаћ, библиотекарка 

Препоручујем књигу за читање

Дана 7. јуна 2019. године ученици 4-1 одељења су представљали својим друговима књиге које би им препоручили за читање. Ана Шакан је представила књигу  Дејвида Валијамса ,, Најгора деца на свету“ , Миа Чикара је говорила о роману Бетине Обрехт ,,Хоћу и ја да будем прва“. Алекса Костадиновић је своје другове и другарице заинтересовао са деци омиљеним ,,Дневником  шоњавка 1“ Џефа Кинија,  а Маша Исаиловић  је причала о ,,Белој Гриви“  Рене Гијоа. Јана Ђорђевић је својим друговима и другарицама препоручила књигу  Џоане Кетрин Роулинг ,,Хари Потер и Реликвије Смрти“, а њена другарица  роман из истог серијала ,,Хари Потер и ватрени пехар“. Теодора Чубрило је ученике упознала са ,,Пипи Дугом Чарапом“ Астрид Линдгрен,  уз које су одрасле многе генерације. Андреј Врцељ   је говорио о најомиљенијој књизи  Инид Блајтон ,,Острво авантура“ , а Јована Кунарац о ,,Свемоћном оку“ Чеде Вуковића.Сви ученици су и у писаном облику навели теме,  поруке, ликове,а неки су и илустровали омиљена дела.

Библиотекарка је ученицима навела литературу коју би им препоручила за читање за време летњег распуста, а затим је прочитала приповетку ,,Башта сљезове боје“, из њој омиљене  истоимене Ћопићеве књиге.

Надамо се да смо и оне ученике,  који баш и не воле да читају, после овог часа бар мало заинтригирали да узму у руке уместо мобилног телефона неку књигу о којој су данас чули.

 

Слободанка Сундаћ, библиотекарка

Посета позоришту на Теразијама

У суботу 8. јуна наше одељење је гледало мјузикл „Неки то воле вруће“ у Позоришту на Теразијама.  Ова представа је већ 12 година на сцени Позоришта на Теразијама и заснована је на сценарију за истоимени филм у којем је главну улогу играла славна Мерлин Монро. Сви ти подаци нама нису толико значили колико препорука нашег одељењског старешине  који нас је уверавао да ћемо уживати у представи. До суза су нас насмејали главни јунаци који се маскирају у жене да би добили посао. Уживали смо у динамичним балетским сценама и одличној музици која нам је дочарала нека стара времена. Ипак, најснажнији утисак оставила је порука приче о љубави и лепоти које побеђују похлепу и површност.

Након представе имали смо ретку част да се фотографишеном са глумцима на позорници. Упознали смо легендарног Светислава Булета Гонцића и Радета Марјановића. Глумцима је било драго да и после толико година извођења нове генерације са задовољством долазе да гледају овај легендарни мјузикл.

Одељење 6-2