Одложен завршни испит из математике

Полагање завршног испита из математике које је било заказано за данас у 9 часова одложено је за четвртак, 20. јун 2019. године. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова. Потребно је да о томе обавестите ученике и њихове родитеље.


Термин одржавања комбинованог теста неће се мењати и испит ће бити одржан у складу са Календаром активности за спровођење завршног испита за школску 2018/2019. годину, односно у среду, 19. јуна 2019. године.

Све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе настављају се по утврђеном Календару.

Додатне информације у вези са овим обавештењем основне школе ће добијати посредством школских управа.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Заштита за све

У понедељак 10. јуна, ученици одељења IV5 наше школе учествовали су на финалном такмичењу у оквиру конкурса „Заштита за све“. Конкурс су организовали Фонд Б92, Еуцерин, Министарство здравља и Министарсво просвете, науке и технолошког развоја.

Наше одељење се нашло међу првих пет  одељења у Србији и имало прилику да освоји 250.000 динара за опремање учионице.

Такмичење у знању о одговорном понашању на сунцу, на коме је учествовало пет одељења основних школа из Србије, одржано је у Хали спортова „Ранко Жеравица” на Новом Београду. Прилику да се такмиче на овом занимљивом турниру и освоје атрактивну награду имало је око 100 основаца, захваљујући својим учитељима, чије су се наставне методе на тему заштите од сунца изабране као најбоље на конкурсу „Два лица сунца”.

На такмичењу су учествовала одељења основних школа „Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца, „Јован Јовановић Змај” из Алексиначког Рудника, „Кнез Сима Марковић” из Барајева, „Радислав Никчевић” из Мајура и „Сава Шумановић” из Београда.

Едукативна кампања „Заштита за све” за циљ има учење деце и информисање родитеља и просветних радника о одговорном понашању на сунцу. Кампању спроводе Еуцерин Србија и Фонд Б92, уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

„Циљ кампање „Заштита за све”, је да одговорно понашање на сунцу постане део здравих животних навика деце. Став светске здравствене организације је да је прекомерно излагање УВ радијацији озбиљно питање јавног здравља, а препорука да се са едукацијом почне баш у овој узрасној групи.“, изјавила је Нада Милетић-Невајда, из Еуцерин Србија.

Такмичење у Хали спортова организовано је по принципу популарних игара без граница. Ученици из свих пет школа показали су изузетно знање о ефектима сунца на здравље и кожу и потребним мерама заштите. 

У томе су имали помоћ другара, родитеља и пријатеља, који су их бодрили са трибина.

Након узбудљивог такмичења, наши ученици су освојили треће место.

После узбудљиве авантуре у Хали спортова, деца су са нестрпљењем очекивала посету Музеју науке и технике, коју су организатори кампање приредили за све учеснике такмичења.

Честитамо победницима и свим учесницима!

Одељење IV5

Рукометна репрезентација у нашој школи

У петак, 7. јуна нашу школу су посетили чланови рукометне репрезентације Србије Димитрије Јелић, Милош Грозданић, Страхиња Станковић и Немања Ратковић. Том приликом су се дружили  са ученицима наше школе. Поред игре и дружења са репрезентативцима искористили смо прилику да се захвалимо РСС, те је директорка наше школе Рукометном савезу Србије уручила Захвалницу за дугогодишњу сарадњу и промоцију школе.

Чланови минирукометне секције коју води учитељ Ненад Пантић су у два наврата били демонстратори мини рукомета на отварању Сајма спорта. Такође, у нашој школи постоји рукометна секција за ученике од V до VIII разреда коју успешно води наставник Маниша Вукмировић, а која је више пута освајала Општинска такмичења у конкурецнији дечака и девојчица.

О овом догађају РСС навео је:

„Српски репрезентативци искористили су слободно преподне током припрема за одлучујуће утакмице у квалификацијама за Европско првенство 2020 да посете основну школу „Сава Шумановић“ у земунском насељу Алтина.

Чланове новосадске Војводине, Димитрија Јелића, Милоша Грозданића, Страњињу Станковића и Немању Ратковићадочекала је школска сала испуњена децом, а за наше репрезентативце уприличен је и отворени час рукомета, на коме су ученици из рукометне секције школе, као и сви остали заинтересовани, могли да нешто науче на прилагођеним полигонима и игри на два гола.

Ученици су могли и да одиграју пар минута са својим идолима, а након часа уследило је сликање и давање аутограма.

„Диван је осећај бити међу децом. Ово представља мотивацију за све нас да направимо што бољи резултат и изборимо пласман на Европско првенство. Надам се да ћемо на ово гостопримство одговорити на најбољи могући начин„, речи су левог крила националног тима Милоша Грозданића.

Директорка ОШ „Сава Шумановић“, која броји око 1000 ученика, Катарина Јовановић, истакла је задовољство посетом репрезентативаца и уручила захвалницу Рукометном савезу Србије за помоћ у виду реквизита (лопте и мајице) и подршку у промовисању школског спорта.

У име колектива пожелела је срећу „Орловима“ у утакмицама са Белгијом (12. јуна – 20 часова) и Швајцарском (16.јун, Нови Сад – СПЕНС, 18 часова).

У последњих шест месеци сличне акције дружења репрезентативаца и деце одржане су и у Зрењанину, као и београдским основним школама „Надежда Петровић“ и „Бранислав Нушић“.

ЧАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ У БИБЛИОТЕЦИ

Ученици 5-2 су 12. јуна са својим наставником српског језика Срђаном Пранићем одржали час српског језика у школској библиотеци. Упознали  су се са библиотечким фондом и подсетили се правила понашања у библиотеци... Ученици су прелиставали  енциклопедије,књиге,решавали квизове… Откривали су нове информације и места где могу да пронађу неке занимљивости. 

Час је протекао у ведрој и опуштеној атмосфери. 

Слободанка Сундаћ, библиотекарка 

Препоручујем књигу за читање

Дана 7. јуна 2019. године ученици 4-1 одељења су представљали својим друговима књиге које би им препоручили за читање. Ана Шакан је представила књигу  Дејвида Валијамса ,, Најгора деца на свету“ , Миа Чикара је говорила о роману Бетине Обрехт ,,Хоћу и ја да будем прва“. Алекса Костадиновић је своје другове и другарице заинтересовао са деци омиљеним ,,Дневником  шоњавка 1“ Џефа Кинија,  а Маша Исаиловић  је причала о ,,Белој Гриви“  Рене Гијоа. Јана Ђорђевић је својим друговима и другарицама препоручила књигу  Џоане Кетрин Роулинг ,,Хари Потер и Реликвије Смрти“, а њена другарица  роман из истог серијала ,,Хари Потер и ватрени пехар“. Теодора Чубрило је ученике упознала са ,,Пипи Дугом Чарапом“ Астрид Линдгрен,  уз које су одрасле многе генерације. Андреј Врцељ   је говорио о најомиљенијој књизи  Инид Блајтон ,,Острво авантура“ , а Јована Кунарац о ,,Свемоћном оку“ Чеде Вуковића.Сви ученици су и у писаном облику навели теме,  поруке, ликове,а неки су и илустровали омиљена дела.

Библиотекарка је ученицима навела литературу коју би им препоручила за читање за време летњег распуста, а затим је прочитала приповетку ,,Башта сљезове боје“, из њој омиљене  истоимене Ћопићеве књиге.

Надамо се да смо и оне ученике,  који баш и не воле да читају, после овог часа бар мало заинтригирали да узму у руке уместо мобилног телефона неку књигу о којој су данас чули.

 

Слободанка Сундаћ, библиотекарка

Посета позоришту на Теразијама

У суботу 8. јуна наше одељење је гледало мјузикл „Неки то воле вруће“ у Позоришту на Теразијама.  Ова представа је већ 12 година на сцени Позоришта на Теразијама и заснована је на сценарију за истоимени филм у којем је главну улогу играла славна Мерлин Монро. Сви ти подаци нама нису толико значили колико препорука нашег одељењског старешине  који нас је уверавао да ћемо уживати у представи. До суза су нас насмејали главни јунаци који се маскирају у жене да би добили посао. Уживали смо у динамичним балетским сценама и одличној музици која нам је дочарала нека стара времена. Ипак, најснажнији утисак оставила је порука приче о љубави и лепоти које побеђују похлепу и површност.

Након представе имали смо ретку част да се фотографишеном са глумцима на позорници. Упознали смо легендарног Светислава Булета Гонцића и Радета Марјановића. Глумцима је било драго да и после толико година извођења нове генерације са задовољством долазе да гледају овај легендарни мјузикл.

Одељење 6-2

Завршни испит

ПРЕДМЕТ

ДАН

ДАТУМ

ВРЕМЕ

Српски језик (матерњи)

понедељак

17. јун 2019.

од 9.00 до 11.00 ч.

Математика

уторак

18. јун 2019.

од 9.00 до 11.00 ч.

Комбиновани тест

среда

19. јун 2019.

од 9.00 до 11.00 ч.

 

 

Распоред просторија

 

Ученици полажу завршни испит у фискултурној сали школе.

За ученике који полажу завршни испит по ИОП-у обезбеђене су учионице у приземљу школе.

 

Распоред седења и неопходни документ за полагање

 

Ученици морају да  имају код себе оверену ђачку књижицу са залепљеном  фотографијом и уписаним идентификационим бројем ученика.

У просторији у којој полаже испит ученик седи на месту са редним бројем које одговара редном броју са Јединственог списка ученика.

 

 

 Долазак у школу на дан испита и правила понашања током испита

 

Сва три  дана ученици обавезно треба да дођу у школу у 8.15 .  на кратак састанак са одељенским старешином пре него што буду распоређени у просторије где ће полагати завршни испит.

Од личних ствари на испит се може унети само вода или освежавајући напитак, а све остале ствари обавезно се одлажу на посебно место током трајања испита. Ученицима није дозвољено да уносе мобилне телефоне у просторију у којој се полаже испит.

Ученици не смеју да напуштају просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

 

Дозвољени прибор  за испите

 

Српски (матерњи ) језик:  графитна оловка, плава хемијска оловка, гумица

Математика и комбиновани тест: графитна оловка,  плава хемијска оловка, гумица, троугао, лењир и шестар

Интервју – Тамара Гузијан

 • Које резултате си постигла ове школске године и на којим такмичењима?

Па овако, 2. место на градском такмичењу из биологије, 2. место на градском такмичењу из географије, 3. место на градском такмичењу из српског језика, 3. место на градском такмичењу из математике, 1. место на градском такмичењу из хемије. Од републичких такмичења 1. место на републичком такмичењу из мислише и 1. место на републичком такмичењу из хемије.

 • Чули смо да су та такмичења била у свега неколико дана, да ли је било тешко?

Да, па јесте ми било тешко, морам просто да променим угао с једног предмета на други, размишљам о математици, а морам скроз да се пребацим на хемију и тако…

 • Претпостављамо да су ти хемија и математика омиљени предмети?

Да, јесу.

 • Како се спремаш за такмичења и да ли је то велика одговорност за тебе?

Јесте велика одговорност али се нисам нешто претерано спремала, за градска скоро нисам уопште, али за републичка сам се спремала отприлике недељу дана.

 • Да ли си очекивала да ћеш постићи овакве успехе?

Овакве баш нисам, али очекивала сам да ћу нешто освојити. Можда 3. место или 2, али нисам очекивала 1. место.

 • Да ли мислиш да је важно учествовати или и победити?

Па ја јесам амбициозна, волим да имам резултате, барем да освојим неку награду, просто – то ми значи.

 • Какав је осећај кад знаш да си постигла велики оспех?

Осећај је леп.

 • Да ли имаш трему пред такмичење?

Имам трему кад су битна, републичка такмичења али умем то да исконтролишем.

 • Да ли стижеш да учиш за друге предмете али и да проводиш време са друштвом?

Иначе не учим пуно за друге предмете, учим на одмору, некад када је већи контролни, учим по пола сата. Стижем и да проводим време са друштвом. Али се трудим да максимално искористим време на часовима.

 • Колико тренутно имаш диплома са такмичења?

Ове године мислим да сам избројала око 20. Диплома, али нисам бројала за претходне године.

 • Сигурно су твоји најближи веома поносни на тебе. Како су твоји родитељи реаговали кад су сазнали за твоје успехе?

Много им је било драго, они иначе не врше много притисак на мене, није им то битно. Ја то више због себе, просто то мени значи висе него њима. Али били су доста поносни.

 • И твоји наставници су сигурно врло поносни на тебе?

Да, сви наставници су поносни, доста ме сви разумеју и доста ми попуштају. Кад ми треба неки контролни да ми се одложи или сл, имају пуно разумевања.

 • Да ли би желела да се бавиш математиком или хемијом у будућности и ако да, на који начин?

Не знам још увек прецизно, али да, нешто везано за те предмете. Још нисам одлучила шта.

 • И за крај, ко је твој узор?

Не могу да наведем неку конкретну особу, не знам.

Хвала ти на разговору и на томе што нашу школу представљаш у тако позитивном светлу.

Интервју обавиле:

Александра Гајић и Јелена Дамјановић                                      

Испраћај осмака!

Петак, 31. мај 2019. године, увукао се тихо и неприметно, као и сваки други дан. Овај петак последњег дана маја није био обичан.То је могао да примети и случајни пролазник, али и онај кога је пут нанео у ОШ ,,Сава Шумановић“.

Веселост, раздраганост, шарена лица и  слогани на мајицама наших осмака су доказ да су се радовали завршетку последње године осмогодишњег школовања, несвесни чињенице да су завршили и са једним од најбезбрижнијих периода у свом животу. Чувену крилатицу ,,Од колевке па до гроба најлепше је ђачко доба“ схватимо тек кад нам косе побеле, и кад увидимо да је живот један трен, а ми само сићушни делови у космосу.

Драги наши осмаци,

Младост је на вашој страни, али она са собом носи и своје опасности, страхове, бриге, којих ви, на сву срећу, нисте ни свесни, али су зато за вас ту ваши учитељи, наставници, родитељи који вам дају праве смернице да не залутате на стази препуној трња, али и ружа, стази која се зове живот. Слушајући трубаче и песму која се орила у школском дворишту, гледајући вас испреплетене у колу, пуне раздраганости, безбрижности и среће коју поседује само млад човек, у свакоме од нас заискрила је у оку суза радосница, а у срцу мала зебња пред будућношћу која вас чека.Ускоро вас чека полагање заврног испита. Покажите своју зрелост, знање и вештине које су вам пренели ваши учитељи, наставници и родитељи! Нелсон Мандела је рекао: „Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да мењате свет!“

Докажите нам да ова земља има будућност и да ћете се трудити да нам овај свет буде боље место за живот!

 

Срећно вам било!

 

Колектив ОШ,, Сава Шумановић“

Импресије о Африци

Ученици 4.разреда наше школе посетили су Афрички музеј и учествовали на Ликовном конкурсу ,,Импресије о Африци“.

Учесници конкурса упознали су изложбе на којима су приказана дела традиционалне уметности западне Африке,као и фотографије  на којима су забележени  тренуци савременог живота у источниој Африци. Уживали смо у радионици и љубазности домаћина.

Нестрпљиво чекамо резултате конкурса и надамо се наградама!