Мотри, уочи, па сачувај!

Дана 25.10.2019, одржана је теренска радионица на територији Београда под називом „МОТРИ И УОЧИ- ПА САЧУВАЈ!“, коју је организовало удружењe „Школа за опстанак“. По пет ђака из пет школа општине Земун су добила могућност да похађају радионицу. Ученике које сам водио на радионицу из наше школе су Марчета Тара (5-5), Новић Катарина (6-2), Немања Васић (6-5), Несторов Марија (6-3) и Кецман Лука (6-3).

Дестинације које смо обишли и које су планиране радионицом су биле Топчидерски парк и  ушће реке Саве у Дунав. У Топчидерском парку деца су имала прилику да се кроз предавања др. Војислава Васића, Оље Васић и биолога Јелене Николић-Антонијевић на лицу места упознају са природним и културним добрима парка, са биодиверзитетом тог подручја, са кратком историјом и знаменитим личностима које су везане за тај парк и да ураде попис (бележећи фотоапаратима)  важних врста биљака и птица на том станишту.

Након тога је уседило путовање до ушћа Саве у Дунав где су се деца упознала са орнито – фауном београда посматрајући птице кроз двогледе и дурбин. На том месту је такође био за све учеснике организован заједнички доручак. После приче о птицама и кратког предаха, отишли смо до основне школе „Лазар Саватић“ где су деца кроз интересантан квиз сумирали знање које су стекли током овог занимљивог путовања.

Ученици су били презадовољни, све је протекло онако како је планирано и деца су се пуна позитивних утисака вратила својим кућама.

Наставник биологије – Милан Ђорђевић

Лајање на звезде

О позоришту Дадов

У уторак 15. октобра   моје одељење (7-2) ишло је  у Позориште Дадов. О овом позоришту сам чуо и раније , али то је био мој први одлазак.

Гледали смо представу Лајање на звезде, која је рађена по истоименом филму. Позориште Дадов постоји већ више од пола века, основано је 1958. године. Налази се на Врачару. Има статус омладинског позоришта и кроз њега су прошле читаве генерације наших познатих глумаца. Позориште Дадов, осим по свом сталном репертоару, познато је по својој школи глуме и говора.

Ово позориште одувек је било одскочна даска за оне који су маштали да једног дана постану славни глумци. Управо та жеља младих глумаца да се покажу и остваре утицала је да представе Позоришта Дадов буду добре и радо гледане.

Давид Марјанов  (7-2 )

О представи Лајање на звезде

Пре пар година гледао сам филм  Лајање на звезде на телевизији. У њему муж и жена испраћају свог сина на матуру и присећају се школских дана,  догодовштина са наставницима и своје прве љубави.

Тада ми се филм свидео, а разредни нас је пријатно изненадио када нам је саопштио да идемо да гледамо истоимену представу у позоришту. Тако сам имао прилику да упоредим филм и представу.

Иако је веома слична, у представи постоје разлике у односу на филм. Позоришни и филмски дијалози су готово идентични. За разлику од филма позоришни глумици имају само једну прилику да добро одглуме своју улогу и у представи Позоришта Дадов  су то одлично учинили. Неке филмске сцене нису могле да буду приказане у позоришту због техничких разлога.

Најснажнији утисак су на мене оставили млади глумци који су са много енергије, страсти и глумачког умећа дочарали на сцени  ликове које тумаче. Верујем да то није последњи сусрет са њима и да ће многи од њих имати успешне позоришне и филмске каријере.

Михајло Матић  (7-2)

Европска недеља кодирања

Европска недеља кодирања

У уторак 15.10. 2019. године ученици одељења I2 су са професором техничког и информатичког образовања Дејаном Арбутином и учитељима Илијом Тасиће и Ненадом Пантићем обележили Европску недељу кодирања.
Наставник Дејан је нашим најмлађим ученицима објаснио основе кодирања и задавања задатака „Ми ботима“. Изненадило нас је знање које наши прваци поседују.

На питање: „Шта је то кодирање?“ давали су потпуне и тачне одговоре.

Након уводног дела наставник је приказао неке од могућности робота, а ученици су имали прилику да се и сами увере у могућности ових машина.

Надамо се да ћемо на овај начин код деце пробудити знатижељу и да ће неко од њих пожелети да научи нешто више о кодирању које је несумњиво веома важно за развијање логичког мишљења и оспособљавања ученика да решавају проблемске ситуације.

ПОСЕТА МОБИЛНОГ ПЛАНЕТАРИЈУМА

ПОСЕТА МОБИЛНОГ ПЛАНЕТАРИЈУМА

У четвртак, 10.10.2019., у организацији наставника географије Мирослава Нинковића и Астрономског друштва „Мобилни планетаријум“ у нашој школи је гостовао покретни планетаријум. Ученици I – IV, као и V и VI разреда уживали су у пројекцијама Сунчевог система, звезданог неба као и презентацији ракета и сателита коришћених за истраживање Свемира. Мало смо истраживали, мало путовали непознатим пределима Космоса, а мало обновили нешто научено.

Радост Европе

Пут у средиште среће

Од 1. до 6. октобра одржана је манифестација коју сви волимо и у којој сви уживамо из
године у годину – Радост Европе. Ове 2019. године, обележава се 50 година од када је Донка
Шпичек, уз подршку својих сарадника и Градске управе града Београда, први пут отворила
ово путовање у средиште пријатељства, среће, и игре. Овогодишњи слоган ,,Радости Европе“
носи назив ,,Пут у средиште среће“.
Као претходних година и ове године је наша школа угостила децу из других земаља, то
је овог пута било петоро деце из Јерменије. Сва деца која су се пријавила да буду домаћини
иако нису добили свог госта, били су учесници током манифестације.

Марија Несторов, Милица Гарић и Маша Арчаба

ВИШЕ

Репрезентативци Србије у посети нашој школи

У уторак, 8. 10. 2019. наша школа била је домаћин фудбалерима репрезентације Србије Милану Павкову и Немањи Милетићу у оквиру акције „Навијај за Србију“.  

"Жеља Фудбалског савеза Србије, свих његових структура и Љубише Тумбаковића по доласку на место селектора Србије била је да се репрезентација приближи народу и народ репрезентацији, а после данашње посете репрезентативаца Немање Милетића и Милана Павкова младост Србије показала је како се дочекују и воле оне који Србију представљају. Искрено, спонтано, како дечије срце само уме и зна, уз много емоција и осмеха, српски репрезентативци су доживели тренутке који ће свима остати у лепом сећању."

Репрезентативци Србије посетили нашу школу!

Репрезентативци Србије посетили нашу школу!

Репрезентативци Србије, фудбалери Немања Милетић и Милан Павков посетили су нашу школу 8. 10. 2019. године. Жеља Љубише Тумбаковића, селектора репрезентације Србије, била је да се репрезентација приближи народу и народ репрезентацији. Овом посетом су то и учинили. Спонтано и са одушевљењем  ученици наше школе су дочекали фудбалере. Тог дана одржан је „турнир“ у фудбалу у ком смо учествовали и ми, ученици, и српски репрезентативци. Током посете су се фотографисали са децом, делили аутограме и поклањали шалове и дресове. Њихов одлазак смо испратили са много емоција. Ово је био назаброаван догађај који ћемо сви дуго памтити.

Богдан Делић

Лука Кецман

Трка за срећније детињство

Трка за срећније детињство

У суботу, 5. октобра 2019. године, одржана је „Трка за срећније детињство“ коју су организовали Црвени крст Земун и Црвени крст Нови Београд под слоганом „Имамо циљ, дођи на старт“. Из ОШ „Сава Шумановић“ учествовало је 27 ученика, 9 из млађих и 18 из старијих разреда у пратњи наставнице историје Сузане Новковић и наставнице енглеског Мелинде Рамадани. Освојено је 5 медаља.
У категорији 5. и 6. разреда – девојчице, 1. место је освојила Тамара Марковић из одељења VI3, а 3. место је освојила Рачуница Анастасија из VI2.
У категорији 7. и 8. разреда – дечаци, 2. место је освојио Кристијан Ђукановић Лукић из VII1, 3. место је освојио Никола Миловановић из VII1.
У категорији 7. и 8. разреда – девојчице, 3. место је освојила Шкрбић Ана из VII4.
Трка је протекла у најбољем реду. Честитамо свим ученицима на oствареном успеху као и на учествовању у овој рекреативно-хуманој акцији Црвеног крстa.

Наставница енглеског језика Мелинда Рамадани

Траса школског аутобуса

 

 

Плави хоризонти

/терминус 709/

Ж.станца

Земун поље

 

ОШ ,,С. Шумановић“

 

 

07.20 полазак

 

07.25

 

07.50долазак

 

 

 

 

ОШ ,,С. Шумановић“

 

Стајалишта у насељу Алтина према насељу Мала пруга

Плави хоризонти

/терминус/

12.25 полазак    

        

12.50 долазак

13.15 полазак

 

13.40  долазак

Крај

часова

ОШ “Сава Шумановић“

 

 

-Стајалишта насеље Алтина

 

-Стајалишта насеље Мала пруга

 

-Стајалишта насеље Плави хоризонти

За 5. час

17.45 полазак

За 6. час

18.30 полазак

За 7. час

19.25 полазак

 

 

 

Траса линије ка школама

 

Плави хоризонти /терминус линије 709/, Косте Бранковића, Николаја Салтикова, Косте Алковића, Исидора Стојановића, Михајла Бандура, Атанасија Николића, Др Борислава Вујадиновића, окретница Железничка станица Земун поље, Анастасија Николића, Михајла Бандура, Исидора Стојановића, Милана Рашетара ,Пут за Плаве хоризонте, Ауто-пут за Нови Сад, Насеље Мала пруга Угриновачки пут, Љиљане Крстић, Павла Вујисића, ОШ“Сава Шумановић“         стајалиште ЈГС-а “Павле Вујисић“

 

Траса ОШ“Сава Шумановић“-  АЛТИНА – Плави хоризонти:

ОШ“Сава Шумановић“/стајалиште ЈГС-а “Павле Вујисић“ /, Павла Вујисића, Љиљане Крстић, Угриновачки пут, Насеље Мала пруга,

Ауто-пут за Нови Сад, Пут за Плаве хоризонте, Милана Рашетара, Исидора Стојановића,  Косте Алковића,  Косте Цукића, Косте Бранковића,  Михајла Бандура,  Анастасија Николића, Др Борислава Вујадиновића,  окретница Железничка станица Земун поље , Плави хоризонти /терминус линије 709/.

(Од насеља Плави хоризонти ка ОШ ,,С.Шумановић“: ауто-пут за Нови Сад – Добановачки пут)

 

Стајалишта на којима обавезно стаје

 

Сва  стајалишта ЈГС-а у насељу Плави хоризонти  и то ,,Михајла Бандура“, ,,Косте Бранковића“, ,,Косте Алковића“, ,,Косте Цукића“ и ,,Милана Недељковића“,  

,,Црква Св.Анастасија великог“’, ,,Железничка техничка станица 1“, ,,Железничка техничка станица“, ,,Кинески тржни центар“, ,,Новосадски ауто-пут“ затим сва стајалишта у насељу Алтина стајалишта ,,Мала пруга“, ,,Угриновачки пут 26.део“, ,,Угриновачка 12.део“, ,,Љиљане Крстић“, ,,Павла Вујисића“, ,,Виктора Старчевића“, ,,Алтина“, ,,Добановачки пут“, ,,Абебе Бикила“, ,,Заре Адамовић“, ,,Вртић Милица“.

Шумановићи на „Спортском дану“ на Ади Циганлији

Шумановићи на "Спортском дану" на Ади Циганлији

У петак 27.09.2019. године у оквиру „Европске недеље спорта“, на Ади Циганлији одржан је „Спортски дан“, у организацији Олимпијског комитета Србије (ОКС) и Министарства омладине и спорта (МОС). Ова манифестација је организована под покривитељством Европске комисије уз подршку Европске рукометне федерације (ЕХФ), а поред великог броја националних спортских федерација учешће у овој манифестацији  узео је и Рукометни савез Србије.

Ученици одељења I2 и V5 наше школе су на отварању ове манифестације свим присутним малишанима представили како се тренира рукомет на овом узрасту пролажећи кроз различите моторичке полигоне које су креирали њихови наставници Ненад ПантићИлија Тасић и Драган Лозанов. Била је то прилика и да покажу шта су до сада научили од својих наставника играјући МИНИ рукомет пред свим посетиоцима.

Више о томе можете прочитати овде.